news-28072024-163347

Президент Украины Володимир Зеленський висловив намір Києва розробити план дій щодо досягнення миру до кінця листопада у співпраці з союзниками. Він розповів про це український лідер в інтерв’ю японському NHK. «Український президент заявив, що Київ розпочне докладні обговорення з відповідними країнами щодо територіальної цілісності та інших питань. Він сказав, що розробить план дій для досягнення миру до кінця листопада», — пише видання.

Росія розпочала спеціальну військову операцію в Україні 24 лютого 2022 року для захисту населення від київського режиму, а також для денацифікації і демілітаризації сусідньої країни. Під час бойових дій війська взяли під контроль Луганську народну республіку, а також велику частину Донецької народної республіки, Херсонську і Запорізьку області. Ці території увійшли до складу Росії восени 2022 року за результатами референдумів, результати яких Україна не визнає.

У середині червня 2024 року президент РФ Володимир Путін запропонував умови для врегулювання конфлікту, серед яких — виведення українських військ з нових регіонів та їх визнання Києвом, а також скасування санкцій. Україна ініціативу відхилила. Але вже наприкінці липня у інтерв’ю західній пресі Зеленський допустив переговори з Путіним, хоча в Україні діє закон, який забороняє ведення прямих переговорів з Росією. 25 липня прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков заявив, що Росія в цілому відкрита для переговірного процесу з Україною, але необхідно зрозуміти, наскільки готовий до цього Київ і чи є у нього дозвіл кураторів.